CAFEA

CAFEA DE SPECIALITATE MARCA HOTPIPES CU DIFERITE GRADE DE MACINARE: BOABE, ESPRESSO, FRENCHPRESS, IBRIC, MOKA POT, V60

În ultimii 50 de ani, metoda de preparare espresso a fost considerată ca fiind cea mai bună modalitate de a bea cafea arabica în afara casei. Deși fiecare dispozitiv, ustensilă sau recipient are atuurile sale, premiul de popularitate merge, cu siguranță, către o altă invenție italienească.

Deși unele surse spun că un precursor al „mașinii-minune” a fost patentat, în 1878, de către neamțul Gustav Kessel, italienii și-au adjudecat, în prea multe rânduri, tiltul de creatori ai celei mai impresionante metode de preparare a cafelei de specialitate. În 1884, antreprenorul italian Angelo Moriondo a brevetat primul aparat de espresso, prezentându-l într-o expoziție din Torino ca: „o nouă maşinărie cu aburi pentru prepararea instantă şi economică a cafelei”.

Continuatorul prototipului a fost Luigi Bezzera care, în 1901, a lansat o variantă mai eficientă de preparare a cafelei, convins că pauzele anagajaților săi erau prea lungi din cauza timpului de preparare acordat fiecărei cafea boabe. Se pare că tot din această poveste s-a născut și numele de „espresso”, în legătură directă cu timpul rapid (expres) de pregătire al băuturii.

Pentru că nu dispunea de resurse materiale suficiente pentru a-și promova și dezvolta produsul, Bezzera și-a vândut invenția pentru 10.000 de lire italienești lui Desiderio Pavoni. Împreună au adus îmbunătățiri considerabile pentru aparatul de cafea măcinată espresso, reușind să ajungă la performanța de a prepara 1000 de cafele pe oră. Astfel, în 1906, la Târgul de la Milano, a fost prezentată pentru prima data publicului larg „cafeé espresso” – mașina de espresso, care a avut un succes uluitor. În continuare, dezavantajul espressorului de cafea era presiunea mică a aburului care atingea maxim 1.5 bari. Au trecut peste 40 de ani până când italianul Ernest Valente a automatizat complet procesul, brevetând primul espressor automat.

De atunci și până în zilele noastre, espresso a devenit una dintre cele mai consumate băuturi din lume, utilizându-se tehnici și mașinării diferite: cu abur, cu piston, semiautomate, automate, superautomate și, mai nou, nespresso.

Folosind presiunea exprimată în bari, espressorul forțează apa fierbinte să treacă prin stratul de cafea proaspăt prăjită. Rezultatul este o cafea măcinată, cu un gust intens și corpolent, datorat uleiurilor, și o o spumă groasă la suprafață, de culoarea alunii, denumită cremă.

Prăjitorii noștri spun că un espresso perfect ține cont de gradul de măcinare al cafelei de specialitate, temperatura şi presiunea din espressor. Datorită procesului rapid de extracție, un espresso conține cu 18% mai puțină cofeină decât alte băuturi pe bază de cafea arabica.

Fie că vorbim de o cafea lungă, scurtă, cu lapte sau neagră, există o mulțime de băuturi care au la bază un espresso: ristretto, lungo, macchiato, cappucino, caffe latte, flat white, americano, cortado, mocha ș.a. Indiferent de alegere, cafegii noștri vă recomandă să vă bucurați de cafeaua de specialitate în primele 2 minute pentru a simți toate aromele și senzațiile gustative pe care aceasta le poate îngloba.

Call Now Button