CAFEA

CAFEA DE SPECIALITATE MARCA HOTPIPES CU DIFERITE GRADE DE MACINARE: BOABE, ESPRESSO, FRENCHPRESS, IBRIC, MOKA POT, V60

French press-ul sau presa franceză este un recipient cilindric de sticlă cu un filtru piston poziționat în capac. Cafetiera cu piston, așa cum este cunoscută în Franța și în restul țărilor anglofone, este una dintre cele mai simple și ieftine metode de preparare a cafelei de origine la noi acasă.

Surprinzător, presa franceză își are originile în Italia, fiind patentată de către proiectantul italian Attilio Caimani în anul 1929. Se pare, totuși, că o variantă asemănătoare de dispozitiv  fusese creată 77 de ani mai devreme de către francezii Mayer and Delforge.

Prăjitorii noștri spun că atunci când preparăm cafea la french press, trebuie să avem în vedere trei lucruri: cantitatea de cafea proaspăt prăjită, temperatura apei și timpul de infuzare. Secretul gustului profund și intens vine din turnarea apei calde peste cafeaua măcinată, infuzarea acesteia, urmată de presarea lichidului cu filtrul metalic care păstrează uleiurile rezultat. În acest fel, zațul este colectat la baza cilindrului, dar particulele fine, insolubile din cafea se vor regăsi în ceașcă.

Lipsa filtrului de hârtie sau a celui textil este un avantaj pentru cei care iubesc gustul bogat, corpolent și puternic al cafelei de specialitate, cu un conținut ridicat de uleiuri și o extracție uniformă.  Totodată, prepararea cafelei la french press este apropiată de tehnica de cupping –  rutina de evaluare a cafelei proaspăt prăjite – reflectând cu ușurință defectele materiei prime utilizate sau de prăjire. Cafeaua la french press are și alte avantaje: se poate prepara oriunde, dispozitivul fiind ușor de transportat, este una dintre cele mai rapide și ușoare soluții pentru a prepară cantități mari de cafea arabica atunci când avem prieteni în vizită și are un preț accesibil.

Dezavantajul pentru o cafea la french press este zațul care, de multe ori, se regăsește și în ceașcă. De asemenea, dacă timpul de infuzare este prea mic, atunci cafeaua de origine va fi slabă și ușor acră, iar dacă timpul de infuzare este prea mare (mai mult de 4 minute), băutura va avea un gust amar, alterat, astrigent.  

Call Now Button