CAFEA

CAFEA DE SPECIALITATE MARCA HOTPIPES CU DIFERITE GRADE DE MACINARE: BOABE, ESPRESSO, FRENCHPRESS, IBRIC, MOKA POT, V60

Cunoscută și sub denumirea de cafea turcească sau cafea orientală, cafeaua la ibric sau la „cezve” este una dintre cele mai vechi modalități de preparare a cafelei. Metoda a apărut, în secolul XVI, odată cu înființarea cafenelelor din Imperiul Otoman. Locurile aveau ca scop formarea opiniei publice și erau frecventate numai de bărbați aflați în așteptarea orei de rugăciune, în apropierea moscheelor.

Potrivit unor surse, prima cafenea din Istambul a fost deschisă în 1550, pe vremea lui Suleyman Legiuitorul, de către doi negustori sirieni. Cu timpul, cafeaua turcească a căpătat simboluri importante în cultura orientală, fiind considerată un mijloc de conversație, de aici și vorba din popor: „Inima mea nu vrea cafea sau cafenele, inima mea vrea un prieten, cafeaua e doar o scuză”. Ibricul, dar și metoda de preparare pentru cafea măcinată, au fost copiate ulterior și îmbunătățite în Europa secolului XVII-XVIII.

În mod tradițional, cafeaua turcească se face într-un recipient de bronz, cupru sau alamă, cu mâner lung și gât îngust, pe un pat de nisip încins sau deasupra unei flăcări. Se folosește cafea măcinată fin, proaspăt prăjită și apă apă fierbinte, dusă lent către punctul de fierbere, dar fără a-l atinge.

Prăjitorii noștri spun că o cafea la ibric bună are un gust intens și o corpolență aparte. Secretul stă în gradul de măcinare, care ar trebui să fie cât mai fin posibil, aproape pulbere, indiferent dacă este vorba de o cafea măcinată acasă sau de una gata măcinată la o prăjitorie.

Atunci când ne gândim la cafea de specialitate, putem spune că ibricul nu este cea mai comună alegere a cafegiilor, fiind una dintre metodele de preparare care nu necesită niciun fel de filtru. Chiar și așa,  cu un control asupra temperaturii și respectarea pașilor de preparare, rezultatul poate fi o cafea de origine cu un corp plin,  gust intens și arome complexe.

Call Now Button